Kaffe, java, fika, snuffe, en kopp tjära, lualem (dåligt kaffe i Tjusttrakten), lank, änglapink (svagt kaffe), Coffea (kaffe på latin), vuxenvälling (slang för caffelatte), kärt barn har många namn och det här inlägget ska handla om det coolaste och godaste kaffet; expresson!
… och jo, jag vet att det heter espresso men jag ville bara retas lite och se om inte blodtrycket steg lite hos alla er messerschmidtar där ute ;-)
Men vi börjar väl från början:
Ordet kaffe anses härstamma från arabiskans qahwah via turkiskans kahveh. Båda orden betyder vin, men också något uppiggande (kaffe har ibland kallats Islams vin). Ordet kaffe har alltså inget att göra med namnet Kaffa, trots att det anses som ett av kaffets ursprungsområden i sydöstra Etiopien.
Nu undrar säkert ni tedrickare där ute, varför kaffe? Lyssna på Mohammed som efter sin första kopp kaffe i Mecka sa "Jag skulle kunna kasta 40 ryttare ur sadeln och lägra 50 kvinnor".
Eller som Karl Axel Carlsson i Knislinge uttrycker det:
En nedgången alkis från Rök,
som nödgades sluta med krök´,
blev hoppfull och gla´
när sexgurun sa,
hur hon tolka´ "kaffe med gök".
som nödgades sluta med krök´,
blev hoppfull och gla´
när sexgurun sa,
hur hon tolka´ "kaffe med gök".
Kaffe is the shit helt enkelt!
Så, med bakgrunden på plats kan vi gå vidare med espresson. Espresson i modern tappning kommer från Italien, ett land jag har väldigt ambivalenta känslor för, å ena sidan hypercoolt och med en fantastisk mat- och dryckes- kultur, å andra sidan bränner man sopor på gatorna i Napoli. Jag vet inte helt enkelt.
Espresson är för kaffet vad single malt är för whiskyn eller vad en mörk choklad är jämfört med blaskig mjölkchoklad i stora kakor. I båda fallen, single malt och mörk choklad respektive espresson, är det en viss smak man är ute efter som finns i koncentrerad form. Oftast tar det ett tag innan man når så långt i sin utveckling att man lär sig tycka om den här koncentrerade smakformen.
Ja, det är en utveckling, och nej, man börjar antagligen inte sin resa i kaffedrickandets underbara värld med en dubbel espresso. Men har du tröttnat på Löfbergs Lila i stort dricksglas med mjölk? Vill du gå vidare i ditt liv och nå en ny nivå?
“Whether you knew it or not there is a certain underground ethic of what is cool in the world of coffee and particularly espresso. Small is cool. Small cups, small quantities of coffee and small quantities of milk are all very cool. The best part is that you can create cool in your own home.”
För er där ute som kallar er för “riktiga cyklister” är det här inget konstigt, det finns regler som funnits sedan urminnes tider och de följer man. Och så fort italienare är inblandade handlar det väldigt mycket om att vara snygg, cool och sexig. Därför rakar cyklister benen och bär endast vita strumpor som når en viss höjd ovanför skorna, för någonstans i urtiden har Italienarna bestämt att det är snyggt, coolt och sexigt. Naturligtvis försöker vi i dag rationalisera det konstiga beteendet men det är lika bra att slå fast från början, vissa saker är snyggare, coolare och sexigare än andra. Punkt.
Det är alltså inte okej att dricka en stor latte eller ännu värre en vanilla latte med grädde, nån jäkla ”syrup” och After Eight. Brrrr. Människan är nog det enda djuret på planeten som diar i vuxen ålder, du är väl ingen kalv heller?! Ställ ifrån dig mjölken och väx upp. Dessutom blir du tjocker om du envisas med att dricka en massa kaffe latte och för att undvika det måste du bli cyklist, det finns inga feta cyklister, eller börja använda fettsnål mjölk. En riktig cyklist begriper det här med regler och dricker alltså inte latte och för er andra kan jag avslöja att det inte smakar särskilt gott med minimjölk i kaffet. I båda fallen dricker man dem alltså icke.
Small is cool, kommer du ihåg?
När man kokar ner smakarna och riktigt koncentrerar dem till en liten espresso så blir råvarorna väldigt viktiga. Vi pratar här om kaffebönorna och mjölk, där den mest uppenbara är kaffet. Naturligtvis använder man sig endast av hela bönor som man maler till varje användning för maximal smak och njutning, det behövs väl knappast nämnas tror jag
Vackra kaffebär i solen |
Det finns en uppsjö med olika sätt att ta fram en färdigrostad böna men i korthet så plockar man bönorna, torkar dem och rostar dem. Oftast skalar och fermenterar (lägger dem i vattenbad) man bönorna innan torkning och rostning men det är inget måste. Låter man bären ligga på bäddar och torka i solen (sk soltorkat kaffe) blir kaffet som sötast, tar man bort fruktköttet från bären men låter bli att fermentera dem blir kaffet lite mindre sött. Läs mer om några av processerna på Johan&Nyströms hemsida och t ex den här PDF:en. Johan&Nyström är nog Sveriges bästa rosteri för tillfället och jag kan varmt rekommendera deras "konceptbutik" på Söder, en liten varning dock, man ska inte ha särskilt bråttom när man går dit, det kan ta ett tag innan kaffet dyker upp.
Ett annat litet rosteri som jag verkligen gillar är det danska The Coffee Collective på Nörrebro i Köpenhamn. Ett hål i väggen bara som ligger en ½ trappa ner men väl värt ett besök.
Men vänta lite nu säger vän av ordning, här nämns ju mjölk?! Ja, lite mjölk är okej. L i t e. Det kallas för en caffe macchiato (fläckigt kaffe) och består av espresso med en lite skvätt skummad mjölk som man duttar ovanpå och fläckar espresson med. Du har väl inte glömt redan, small is cool! Och eftersom vi dricker så lite mjölk och cyklar så kan man ge sig hän och njuta av riktig mjölk. Fet, mjuk, rund och syndigt god mjölk. I Sverige använder man sig således av Gammaldags Mjölk, den med fetthalt mellan 3,8-4,5 %, när man gör sin macchiato.
Självklart, till fromma för alla cyklister, finns det regler för när man får dricka den också.
“That macchiato I just described? That's the drink to have at around 10am, after that it should be espresso and espresso only”
Sådär, det var väl inte så svårt? Några få enkla regler för alla att följa och jag kan garantera att det lyfter er kaffeupplevelse till nya höjder.
“be the CoffeeGeek. Feel the CoffeeGeek. Live the CoffeeGeek! If you want to live the espresso lifestyle, listen to the choir.”
Insspiration, idéer, tankar och ren stöld har skett på följande hemsidor;
De engelska citaten är tagna från
2 kommentarer:
Italienare i exil menar att det där med mjölk i kaffet som sagt är en morgonfråga och att efter lunch har inga män mjölk i kaffet. Notera dock att det rör män, kvinnor får göra som de vill.
Cafe Sosta är haket jobbets kaffenördar vallfärdar till när suget blir för stort.
Åååå, Sosta är som en bit Italien koncentrerat på några kvadratmeter, antingen tycker man det är löjligt eller så älskar man det. Jag tycker de är helt underbara, saknar att kunna gå inom och slänga en guldpeng på disken och få "un caffé"
Skicka en kommentar